Talen

Concert voor Stichting Kapel op 't Rijsselt met Carina Vinke (alt/mezzosopraan)

zondag, juni 16, 2019 - 11:30

Kapel op 't Rijsselt, Mettrayweg 25 in Eefden

Programma: "Interbellum"

In het programma ‘Interbellum’ gaat het Kurios Klarinetkwartet de samenwerking aan met alt/mezzosopraan Carina Vinke.

Het interbellum, de periode tussen de wereldoorlogen, kenmerkt zich door grote veranderingen in de muziek cultuur. In Oostenrijk, onder aanvoering van Schönberg werd de 12-toonstechniek geïntroduceerd. Leerlingen van hem, zoals Anton Webern, maakten de overstap van de hoogromantiek, waar het openingswerk ‘Langsamer Satz’ een voorbeeld van is, naar de dodecafonie. Stravinsky maakte binnen het surrealisme een combinatie van het moderne idioom van Schönberg en het neoclassicisme dat hij in zijn latere werk ten toon spreidde. Een goed voorbeeld hiervan zijn de ‘Berceuses du Chat’, origineel voor drie klarinetten en alt/mezzosopraan.

In Frankrijk, onder invloed van Le Groupe des Six, werd afstand genomen van de romantiek van Wagner en het impressionisme van Debussy doormiddel van een neoklassieke benadering van muziek zich kenmerkend door eenvoud en herkenbare patronen. Geïnspireerd door Poulenc, een van de leden van les Six, schreef Jean Françaix zijn muziek, die wat betreft het idioom past bij Les Six. Een voorbeeld daarvan het Petit Quatuor uit 1935 voor klarinetkwartet.

Het interbellum was ook de glorietijd van ballroom dances zoals de wals, tango en charleston. In zijn ‘Histoire du Tango’ neemt Piazzolla ons mee naar het café in 1930!

Ook het nostalgische Deutschlandlied was een genre dat ruimschoots werd bedreven in het Interbellum. Mezzosopraan Carina Vinke zingt twee korte cycli, begeleid door 1 of 2 klarinettisten van het Kurios Klarinetkwartet.

Na de pauze staan twee werken, gecomponeerd in WOII op het programma: het ‘Divertimento’ van componist en violist Alfred Uhl en een prachtige bewerking van het derde deel uit de eerste Symfonie van Leonard Bernstein, waarmee alt/mezzosopraan Carina Vinke  en het Kurios Klarinetkwartet het programma besluiten.